OPERAMUNDI,

Un blog nascut din iubire pentru marile voci ale trecutului si prezentului.



luni, 26 aprilie 2010

Mady Mesple, Lakme du France...

Mady Mesplé nascuta pe 7 martie 1931 cunoscuta drept marea continuatoare a legendarei Mado Robin.
Mady Mesplé se naste la Toulouse in Franta, studiaza pianul iar apoi se dedica studiului vocal la Conservatorul din Toulouse sub indrumarea profesoarei Janine Micheau.
Mesplé debuteaza la opera din Liège in 1953, in rolul Lakmé din opera omonima de Leo Delibes, rol pe care in decursul carierei avea sa il interpreteze de cel putin 145 de ori. Lakmé a fost rolul d debut si pe scena operei La Monnaie din Brussels in 1954. Rapid devine cunoscuta in repertoriul liric francez de coloratura cu rolurile Olympia in Les contes d'Hoffmann, Philline in Mignon, Leila in Les pêcheurs de perles, Juliette in Roméo et Juliette, Ophélie in Hamlet, Dinorah, Manon, Sophie in Werther.

Debuteaza la Festivalul Aix-en-Provence in 1956, in rolul Zémire din opera Zémire et Azor de Grétry. In acelasi an debuteaza la Opéra-Comique in rolul Lakmé. In 1958 debuteaza la Paris Gand Opera in rolul Constance din opera Dialogues des Carmélites de Poulenc. evine celebra in anul 1960 cand o inlocuieste pe Joan Sutherland in Lucia di Lammermoor de Donizetti. Abordeaza repertoriul italian de coloratura: Amina in La Sonnambula de Bellini, Rosina in Il Barbiere di Siviglia de Rossini, Norina in Don Pasquale de Donizetti, Gilda in Rigoletto de Verdi. Interpreteaza si repertoriul german incluzand rolurile: Konigin der Nacht in Die Zauberflöte de Mozart, Sophie in Der Rosenkavalier si Zerbinetta in Ariadne auf Naxos de Strauss in Aix-en-Provence in 1966.
Mesplé s-a bucurat de o cariera superba pe scenele operelor Bolshoi Theater, Royal Opera House Covent Garden in Londra, Teatro alla Scala din Milano, Metropolitan Opera din New York sau Teatro Colón din Buenos Aires.
In perioada 1960, Mady Mesplé a aparut frecvent la televiziunea franceza explorand lucrari ale copozitorilor contemporani. Charles Chaynes a compus Poeme of Sappho pentru ea, iar in 1963 debuteaza in premiera franceza a lui Gian Carlo Menotti cu opera The Last Savage. A fost deasemenea prima interpreta a operei Elegy de Hans Werner Henze in anul 1965 apoi Pierre Boulez o alege sa interpreteze opera Jacob's Ladder de Arnold Schoenberg.
In perioada 1970 adauga repertoriul de opereta in special compozitii de Jacques Offenbach : La Vie Parisienne, Orphée aux enfers, La Grande-Duchesse de Gérolstein.
Se retrage din cariera in anul 1985 si preda lectii de canto la L'École Normale de Musique in Paris si la Conservatorul din Lyon. Sustine master classes si este invitata in juriul concursurilor internationale.


Mesplé a lasat mostenire o impresionanta discografie inclusiv recitaluri de opera, operetta, si lieduri franceze, deasemenea opere complete si inregistrari de opereta, mule dintre ele fiind rar interpretate: Auber - Fra Diavolo si Manon Lescaut, Charles Lecocq - La fille de Madame Angot, Robert Planquette - Les cloches de Corneville, Louis Ganne - Les saltimbanques, André Messager - Véronique, Reynald Hahn - Ciboulette. Iregistrarea cu opera Lakmé, alaturi de Charles Burles si Roger Soyer sub bagheta lui Alain Lombard este consderata legendara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu