OPERAMUNDI,

Un blog nascut din iubire pentru marile voci ale trecutului si prezentului.



joi, 15 aprilie 2010

Leontina Vaduva, maestra repertoriului francez...


Soprana Leontina Vaduva este cunoscuta publicului meloman international ca o exceptionala si ideala interpreta a repertoriului francez de opera.
Debuteaza pe scena operei din Toulouse in anul 1987 iar ascensiunea sa a fost meteorica, aclamata fiind la Royal Opera House, Covent Garden in 1988, apoi la Staatsoper din Viena in 1991 si din nou la opera regala din Londra in anul 1994.

In anul 1996 urmeaza debutul pe scena americana la San Francisco Opera, apoi colaboreaza cu operele din Munich, Paris, Brussels, Barcelona, Teatro alla Scala din Milano si Metropolitan Opera din New York.
Debutul sau la Metropolitan Opera a avut loc in anul 2000 interpretand rolul Mimi in La Boheme de Puccini.

La opera din San Francisco in acelasi an debuteaza in rolul Marguerite din Faust de Gounod, rol pe cre avea sa il interpreteze mai tarziu si la Baltimore Opera in 2001. Rolul Manon din opera omonima de Massenet ii aduce mari satisfactii sopranei romance inca de la debutul sau in anul 1986 la Theatre du Capitole din Toulouse sub bagheta lui Michel Plasson, urmand ca sa il interpreteze la Royal Opera House din Londra, Opera Comique si Opera de Bastille din Paris, Viener Staatsoper, Teatro alla Scala din Milano.

Repertoiul francez al sopranei cuprinde rolul Leila in Les Pecheurs des Perles de Bizet interpretat la Toulouse si Paris, Micaela in Carmen de Bizet interpretat la Paris, Hamburg, Zurich, Viena, Londra, Buenos Aires, Dallas, Antonia in Les Contes d'Hoffmann de Offenbach (Londra), Juliette in Romeo et Juliette de Gounod , rol interpretat pe scena operelor din Toulouse, Londra, Geneva si Zurich.
Se adauga rolul Mireille in opera omonima de Gounod prezentat la Bordeaux, Marseille si Santiago de Chile, apoi Marguerite in Faust de Gounod la Los Angeles Opera alaturi de Samuel Ramey.

Repertoriul italian cuprinde rolurile Susanna in Le Nozze di Figaro de Mozart (Toulouse si Brussels), Adina in L'Elisir d'Amore de Donizetti (Toulouse, Viena si Barcelona), Norina in Don Pasquale de Donizetti (Toulouse si Paris), Gilda in Rigoletto si Violetta Valery in La Traviata de Verdi (Bordeaux si Toulouse), Mimi in La Boheme de Puccini (Toulouse, Madrid, Londra, Paris, Munich, Hamburg, Viena, Buenos Aires, Santiago de Chile, San Francisco, Chicago, Los Angeles, New York, Firenze si Berlin), Euridice in Orfeo ed Euridice de Gluck la Barcelona, Alice Ford in Falstaff de Verdi la Gran Theatre de Bordeaux in 2004.
Colaboreaza cu mari case de discuri unde inregistreaza capodopere ale liricii incepand cu La Boheme de Puccini alaturi de Roberto Algana si Thomas Hampson la compania EMI, apoi Romeo et Juliette de Gounod cd si dvd, Carmen de Bizet la Virgin Classics sub bagheta lui Zubin Mehta etc...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu