OPERAMUNDI,

Un blog nascut din iubire pentru marile voci ale trecutului si prezentului.



marți, 20 aprilie 2010

Diana Damrau, coloratura lui 2010...



Diana Damrau a început studiile sale muzicale cu Carmen Hanganu la conservatorul Musikhochschule Würzburg, iar după absolvirea acestuia a lucrat în Salzburg cu Hanna Ludwig. Primele sale apariţii pe scena lirică au fost la Würzburg, respectiv la Nationaltheter din Mannheim şi la Opera din Frankfurt am Main. După debutul său plin de succes, solista a concertat pe multe din scenele importante ale lumii, printre care se pot menţiona Wiener Staatsoper, Metropolitan Opera din New York, Royal Opera House din Londra, the Bayerische Staatsoper din München şi la Festivalul Mozart de la Salzburg. La redeschiderea celebrelei Teatro alla Scala din Milano în 2004, Diana Damrău a fost invitată să interpreteze rolul titular din opera Europa riconosciuta de Antonio Salieri, sub bagheta lui Riccardo Muti.

Personajul Konigin der nacht din opera Die Zauberflote a compozitorului austriac Wolfgang Amadeus Mozart a fost rolul pe care Diana Damrău l-a interpretat cel mai frecvent până astăzi, fiind prezentă în peste 15 puneri în scenă pe diferite scene ale lumii, incluzând cele de la Covent Garden, Festivalul Salzburg, Opera de Stat din Viena, Metropolitan Opera, Oper Frankfurt şi Opera de Stat din Bavaria, München.

Alte roluri din repertoriul său, potrivite pentru vocea sa impecabilă de soprană de coloratură, includ Konstanze si Blondchen in Die Entfuhrung aus dem Serail de Mozart, Zerbinetta in Ariadne auf Naxos de Strauss, Rosina in Il Barbiere di Siviglia de Rossini, Gilda in Rigoletto de Verdi, Norina in Don Pasquale de Donizetti, Europa in Europa riconosciuta de Salieri, Olympia in Les Contes d'Hoffmann de Offenbach şi Oscar in Un Ballo in Maschera de Verdi. Abordeaza cu precadere şi alte roluri în registrul de coloratura incluzănd Sophie in Der Rosenkavalier de Strauss, Adina in L'Elisir d'amore de Donizetti, Susanna in Le Nozze di Figaro si Zaide in opera omonima de Mozart, Leïla in Les Pecheurs des Perles de Bizet. In anul 2008 obtine Premiul criticilor germani – Preis der deutschen Schallplattenkritik – pentru discul Aria di Bravura.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu