OPERAMUNDI,

Un blog nascut din iubire pentru marile voci ale trecutului si prezentului.



duminică, 7 februarie 2010

Piero Cappuccilli, un bariton de legenda...

Piero Cappuccilli, nascut la 9 noiembrie 1926, bariton italian asociat mereu repertoriului verdian mai ales in Macbeth si Simone Boccanegra, recunsocut pentru extraordinara maniera in care putea controla respiratia si acel legato al frazei. Aceste calitati l-au facut sa devina unul dintre cei mai de seama baritoni ai celei de-a doua jumatate a secolului 20.
Debutul sau a avut loc in anul 1957 la Teatro Nuovo din Milano interpretand rolul lui Tonio din I Pagliacci de Leoncavallo. In anul 1960 debuteaza la Metropolitan Opera din New York in rolul Giorgio Germont din La Traviata de Verdi ceea ce avea sa fie singurul rol interpretat pe aceasta mare scena.
Piero Cappuccilli si-a desfasurat cariera artistica cel mai mult in europa, debutand astfel la Teatro alla Scala din Milano in anul 1964 interpretand rolul lui Enrico din Lucia di Lammermoor de Gaetano Donizetti , urmeaza Royal Opera House Covent Garden din Londra in La Traviata de Verdi (1964), apoi Opera mare din Paris in anul 1978 in rolul Amonasro din Aida de Verdi .Colaboreaza cu cei mai mari dirijori printre care Herbert von Karajan, Gianandreea Gavazzeni, Claudio Abbado, Carlos Kleiber) si devine unul dintre cei mai importanti interpreti ai repertoriului italian.
A lasat un tezaur publicului meloman atat prin interpretarile sale cat si printr-o discografie de invidiat: Lucia di Lammermoor de Donizetti prima inregistrata cu Maria Callas in 1959 apoi cu Beverly Sills in 1970, Rigoletto de Verdi alaturi de Ileana Cotrubas si Placido Domingo, Beatrice di Tenda de Bellini impreuna cu Mariana Nicolesco si Stefania Toczyska, Macbeth de Verdi alaturi de Shirley Verrett si Simone Boccanegra sub bagheta lui Claudio Abbado alaturi de Mirella Freni si Nicolai Ghiaurov.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu