OPERAMUNDI,

Un blog nascut din iubire pentru marile voci ale trecutului si prezentului.



vineri, 5 februarie 2010

Edita Gruberova

Nascuta la Bratislava pe 23 decembrie 1946, soprana de origine slovaca este in momentul de fata una dintre cele mai aclamate soprane de coloratura din lume. Poseda o extraordinara interpretare dramatica, tehnica si acute puternice, care au facut ca ea sa fie perfecta pentru rolul reginei noptii din Die Zauberflote de Mozart in primii ani de cariera.
Debuteaza in 1968 la Bratislava in rolul Rosinei din Il Barbiere di Siviglia de Rossini si castiga concursul de la Tolosa unde este aleasa ca solista la teatrul Banska Bystrica, avand sa interpreteze acest rol pana la sfarsitul anilor 1970.
In 1974 debuteaza la Glydenbourne si in 1977 la Metropolitan Opera din New York in rolul reginei noptii din Die Zauberflote de Mozart.
Tot in 1977 debuteaza la Festivalul de la Salzburg in rolul lui Tebaldo din Don Carlos de Verdi sub bagheta lui Herbert Von Karajan. In 1981 alaturi de Luciano Pavarotti apare in filmul lui Jean Pierre Ponnelle - Rigoletto de Verdi.
In 1984 debuteaza la Royal Opera House Covent Garden in rolul Giulietta din I Capuletti ed I Montecchi de Bellini, deasemenea inregistrata la EMI sub bagheta lui Riccardo Muti.
Alte roluri in care Edita Gruberova a stralucit in cariera au fost Zerbinetta in Ariadne auf Naxos de Strauss, Violetta Valery in La Traviata de Verdi, Lucia in Lucia di Lammermoor de Donizetti, Manon din opera cu acelasi nume de Massenet, Oscar in Un Ballo in maschera de Verdi.
In 1978 interpreteaza rolul Donna Anna la Teatro ala Scala din Milano, apoi rolul Marie din La Fille des Regiment de Donizetti, Semiramide din opera omonima de Rossini la Opera din Zurich, in 1990 rolul Elisabetta in Roberto Devereux de Donizetti la Viener Staatsoper.
In ultimii ani a debutat in roluri mult mai dramatice cum ar fi cel al Normei din opera omonima de Bellini, Lucrezia Borgia, Maria Stuarda, Anna Bolena de Donizetti.
50 de ani de cariera dedicata cantului fac, ca Edita Gruberova sa se numere printre cele mai longevive artiste alaturi de Mirella Freni (50 ani de cariera), Renata Scoto (50 ) si lista continua.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu