OPERAMUNDI,

Un blog nascut din iubire pentru marile voci ale trecutului si prezentului.



vineri, 5 februarie 2010

Alfredo Kraus to remember...

Alfredo Kraus s-a nascut in Las Palmas de Gran Canaria in Insulele Canare ale Spaniei. A patruns in lumea muzicii inca de la varsta de 4 ani, cand a luat lectii de pian iar apoi la 8 ani avea sa cante in corul scolii.
In 1956 Alfredo Kraus isi incepe cariera operistica debutand in rolul Ducelui de Mantua din Rigoletto de Verdi, la opera din Cairo, rol ce avea sa ii devina de referinta in cariera sa.
In 1958 interpreteaza rolul lui Alfredo Germont in La Traviata de Verdi la Teatro Sao Carlos din Lisabona alaturi de celebra Maria Callas, productie stelara ce avea sa fie mai tarziu inregistrata si pe cd.
Debutul la opera regala din Londra Covent Garden il face in anul 1959 in rolul lui Edgardo din Lucia di Lammermoor de Donizetti iar la Teatro alla Scala din Milano debuteaza in rolul Elvino din La Sonnambula de Bellini (1960).
In anul 1962 debuteaza in America la Lyric Opera din Chicago si la Metropolitan Opera in 1966 interpretand rolul Ducelui de Mantua in Rigoletto de Verdi, rol cu care si-a incheiat si aparitia la Metropolitan in 1994. Repertoriul lui Alfredo Kraus include Lucrezia Borgia, La fille des regiment, Linda di Chamounix si Don Pasquale de Donizetti, Romeo et Juliette, Les contes d'Hoffmann, Faust, Lakme, Manon, Werther, La jolie fille de Perth, Les pecheurs de perles, La muette de Portici and many more.
Alfredo Kraus a excelat in rourile de tenore di grazia (cum l-au numit italienii) in Werther, Faust, Don Ottavio (Don Giovanni), Nemorino si Arturo.
Sansa extraordinara pe care a avuto Alfredo Kraus asa cum declara chiar el intr-un interviu, a fost ca a avut o maestra extraordinara cu care a studiat la Milano, Mercedes Llopart, deasemenea maestra a unor mari nume ca Anna Moffo, Fiorenza Cossotto, Ivo Vinco, Renata Scotto sau Elena Souliotis.
Alfredo Kraus a cantat in cele mai importante teatre de opera din lume incepand cu Teatro Colon din Buenos Aires, Teatro Municipal de Caracas, Teatro Municipal de Santiago, Chile, Rio de Janeiro, Grand Theatre del Liceu din Barcelona, Teatro alla Scala , Metropolitan din New York , Royal Opera House Covent Garden, Hamburg Staatsoper , Frankfurt , Wiener Staatsoper, Dresden Semperoper, acestea sunt numai cateva dintr-o lista impresionanta a marelui tenor.
Pierderea sotiei lui Alfredo Kraus in 1997 l-a determinat pe acesta sa nu isi mai doreasca sa apara pe scena timp de opt luni. Alfredo Kraus declara intr-un interviu pentru BBC " I don't have the will for singing but i must do it, because, in a sense, it is a sign that i have overcome the tragedy. Singing is a form of admitting that i'm alive"...
Kraus se stinge din viata in data de 10 septembrie 1999 la Madrid la varsta de 71 de ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu